Kanser Tedavisinde Kalp Korunmalı

Günümüzde birçok kanser türünün erken evrede tanı konularak tedavi edilebildiğini ancak tedavilerin olası yan etkilerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Kardiyolog Uz. Dr. Nuri Cömert kanser tedavisinde ortaya çıkabilecek kalp problemleri ve korunma yöntemleri hakkında şunları söyledi:

“Kanser tedavisinde istenmeyen ciddi sonuçlardan biri kemoterapi ilaçlarıyla oluşan kalp problemleridir. Kardiyotoksisite olarak adlandırılan bu durumla karşılaşmamak için tedavi öncesi dikkatli bir değerlendirme yaparak önlem almak gereklidir. Tedaviye bağlı kalp problemleri (kardiyotoksisite) her hastada görülmemekle birlikte hastada risk faktörlerinin var olması durumunda sorunun gelişme olasılığı artmaktadır. Risk faktörlerinden en önemlisi uygulanan kemoterapi ilacının türü, dozu ve veriliş şeklidir. Hastanın tedavide ek olarak ışın tedavisi de alması riski artırır. Diğer risk faktörleri ise hastanın yaşı, kalp hastası olması veya kalp damar hastalıkları risk faktörlerine sahip olmasıdır. Tedavi sırasında en sık gelişen kalp problemleri; kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları, kalp krizleri, kalp zarı iltihaplarıdır. Bunlar, hem tedavi devam ederken hem de tedaviden yıllar sonra ortaya çıkabilir.

KANSER İYİLEŞİRKEN HASTANIN KALBİ DE KORUNMALI
Kanser tedavisinde geliştirilen yeni nesil ilaçlar, hedefe yönelik tedaviler, gelişmiş ışın tedavisi teknikleri ile pek çok kanser hastası sağlığına kavuşmakta, daha uzun ve kaliteli yaşayabilmektedir. Ancak kanser tedavisinde kullanılan güçlü ilaçların diğer organlar üzerindeki etkileri, kanser tedavisi ile ilişkili problemleri artırmaktadır. Kanser tedavisinde başarı şansını artırmak ve hayati riski azaltmak için ilaç tedavisi, cerrahi veya ışın tedavileri planlanırken risk altındaki kişilerin kalp sağlığının değerlendirilmesi ve kalp hastalığı varsa tedavi edilmesi çok önemlidir. Böylelikle ışın veya cerrahi tedavisi sırasında karşılaşılabilecek riskten hastalar korunarak, ilaç tedavisinin yan etkileri dahil olmak üzere hayati önem taşıyan riskler azaltılabilir.

ONKOLOJİ VE KARDİYOLOJİ İŞBİRLİĞİ ŞART
Özellikle daha önce bir kalp hastalığı ya da kalp krizi geçirmiş olanlar, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon veya kalp kapak hastalığı bulunanlar ile ritim bozukluğu olan hastalarda kanser tedavisine bağlı ciddi kalp problemleri ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu hastalıklar kanser tedavisi başlamadan tespit edilmeli, hastalar dikkatli bir şekilde kardiyoloji ve onkoloji bölümleri iş birliği, ekip çalışması ile takip ve tedavi edilmelidir. Kanser hastalarının başarılı ama en önemlisi güvenli bir şekilde tedavi edilmesinde, hastalara kaliteli ve uzun bir yaşam sağlanmasında kardiyoloji ve onkoloji bölümlerinin iş birliği ve takım çalışması hayati öneme sahiptir. (NTV)

Paylaşınız…

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...