Sağlık Çalışanlarının İşini Kolaylaştıran Bir Mobil Uygulama

(tekdozdijital.com’da yayınlanan köşe yazım… )

Dijital dünya bizi her geçen gün içine çekerken, hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar da bizlere sunulmaktadır. Özellikle tıp alanında işlerimizi kolaylaştıran, dikkatimi çeken uygulamaları sizlere ara ara tanıtmaya çalışacağım.

İlk tanıtmak istediğim uygulama: RxMediaPharma

RxMediaPharma, bir interaktif ilaç bilgi kaynağıdır. Bu uygulamaya iPhone, iPad ve Android tabanlı cep telefonlarınızdan veya tabletlerinizden ulaşabilirsiniz.

Bu uygulama sağlık alanında görev alan herkese uygun bir programdır. Özellikle hekimlerin ilaç reçetelerken çok fazla işine yarayacağını düşünüyorum.

Uygulamanın dikkatimi çeken özelliklerine bakarsak:

  1. Müstahzarlar kısmına tıkladığınızda, bir ilacın piyasa ismini girdiğinizde çok rahatlıkla o ilacın tüm formlarına ulaşabiliyorsunuz. İlacın reçeteli veya reçetesiz verilme durumuna, fiyatına, ürünün görseline, prospektüsüne, kullanım bilgisine ve hekimler ve eczacılar için özellikle önemli olan, hangi ICD koduyla bu ilacın geri ödemesinin mümkün olduğu bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Hekimlerin ve eczacıların bir sıkıntısı olan ve sürekli değişen ödeme kurallarına (SUT) da rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.
  2. Benim en çok işime yarayacak özelliği de bu SUT kısmı. İlacın hangi koşullarda ödendiği, raporunu nasıl çıkartmam gerektiği gibi konular bizim için sıkıntı oluyordu. Bu programla bunlara rahatlıkla her ilaç için ayrı ayrı ulaşabiliyorsunuz.
  3. Ayrıca müstahzarlar kısmında bir ilacın piyasa ismini girdiğinizde, karşınıza çıkan aradığınız ilacın eşdeğeri olan ürünlerin hangileri olduğuna da ulaşabiliyor ve hatta hastanıza fiyat farkı yaratıp yaratmadığına da bakabiliyorsunuz.
  4. İlacın piyasa ismini hatırlayamadınızsa, “Etkin Maddeler” kısmına aradığınız etken maddeyi girerek o etken maddenin her şeyine ulaşabiliyorsunuz. Bu noktada en çok hoşuma giden durum ise, etken maddenin etkileştiği ajanlara da rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Hastanıza bir ilaç verdiniz, nelerle etkileşiyor, çok hızlı ulaşabiliyorsunuz.
  5. Endikasyon durumlarında hangi ajanları tercih edebileceğinize de ulaşabiliyorsunuz. Örneğin hastanızda miyalji var, vereceğiniz ilaç dilinizin ucunda veya aklınızda değil. Hemen endikasyona miyalji yazarsanız, verebileceğiniz ilaçlar karşınıza çıkmaktadır.
  6. İlaç firmalarına rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz, ayrıca uygulamanın içinde bir tıp sözlüğü de bulunmaktadır.
  7. Bu uygulama sadece ilaç rehberi değil, ayrıca laboratuvar verileri hakkında da bilgi vermektedir. Örneğin, bilirubin düzeylerinin normal sınırları ne olmalı ve hangi durumlarda artar gibi bilgiler verilmektedir.
  8. Branş branş gruplandırılmış olarak da ilaçlara ulaşabiliyorsunuz.
  9. Bu uygulamanın en güzel noktalarından biri dijital kitapları (e-kitap) da içermesidir. Bu kitaplarda özellikle birinci basamak sağlık hizmeti veren hekimlerimizin çok işine yaracak tanı ve tedavi rehberi, zehirlenmeler tanı ve tedavi rehberi gibi kaynaklar bulunmaktadır.
  10. Bu uygulamanın son olarak değineceğim iki özelliği daha var. Bunlardan biri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ne direk ulaşabiliyorsunuz. Sadece ilaçlarla ilgili değil, tüm sağlık hizmetleriyle ilgili SUT’a ulaşabiliyorsunuz. Değineceğim bir diğer özelliği de ICD-10 kodlarına rahatlıkla ulaşabilmemizdir. Bazen bu kodlara acil olarak ulaşmamız gerekiyor, program size bunu çok hızlı bir şekilde, sistematik olarak sunmaktadır.

Bizlere sunulmuş bir medikal uygulamayı sizler için inceledim ve beğendim. Sağlık hizmeti veren herkese, mutlaka kullanmasını tavsiye ettiğim bir uygulamadır. Şu uyarıyı da yapmam lazım; tıp dışından bir kişi, buradaki bilgilere göre ilaç tedavilerini düzenlememeli, ilaç almamalıdır. İlaç kullanımı mutlaka bir hekimin önerisiyle olmalıdır. Çünkü burada yazılanların yorumlanması apayrı bir iştir, işin özü de buradadır. Sağlık hizmeti veren kişilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış güzel bir uygulamadır.

Yeni bir uygulama ile görüşmek üzere…

Uzm.Dr.Erdinç Nayır

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...