İki yeni kan grubu tanımlandı: Langereis ve Junior

Yeni keşif pek çok bilinmeyen soruna cevap olabilir!

VERMONT – Nature Genetics’te yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, A, B, AB veya 0. Rhesus gibi bilinen kan gruplarına iki yeni kan grubu daha eklendi: Langereis ve Junior. Çalışmanın yazarlarından University of Vermont biyologlarından Dr. Bryan Ballif, elde edilen bilgilerin hayati değere sahip olduğunu belirterek; “Daha önce temel kan gruplarından sorumlu olan sadece 30 protein tanımlanmıştı ancak şimdi bu sayı 32’ye ulaştı” dedi.

Dr. Ballif “Daha önce temel kan gruplarından sorumlu olan sadece 30 protein tanımlanmıştı ancak şimdi bu sayı 32’ye ulaştı. En son kan grubu proteinlerinin keşfinin üstünden neredeyse 10 yıl geçti, dolayısıyla bu yıl iki tane tanımlanması oldukça dikkate değer” dedi.

Her ne kadar Langereis ve Junior kan grupları nedeniyle kan transfüzyonu problemleri nadir olsa da çeşitli etnik popülasyonlar risk altında bulunuyor. Dr. Ballif, 50.000’den fazla Japon’un Junior negatif olduğunu ve kan transfüzyonu sorunlarıyla veya anne-fetüs geçimsizliğiyle karşılaşabileceklerini yazdı. Ancak bu iki kan grubunun moleküler temeli sırrını koruyordu, ta ki bugüne kadar. Dr. Ballif ve meslektaşları kırmızı kan hücrelerinde keşfettikleri bu az bilinen kan gruplarından sorumlu iki proteini bildirdiler. Dr. Ballif, ABCB6 ve ABCG2 olarak adlandırılan transport protein olarak üretilen iki molekülü tanımladılar.

Yeni tanımlanan her iki protein de ayrıca antikanser ilaç direnci ile ilişkili, dolayısıyla bulgular meme ve diğer kanserlerin gelişmiş tedavisi için çıkarımlara sahip olabilir. Çalışmada, Dr. Ballif ve arkadaşları tarafından Langereis ve Junior kan antijenlerine karşı geliştirilen antikorları sırayla denedi. Ekip hücresel ve genetik testler uygulayarak bu proteinlerin Langereis ve Junior kan gruplarından sorumlu olduklarını onayladılar. Dr. Ballif “Gen dizisini test ettik ve beklenildiği gibi, bu sorunlara sahip kişilerden aldığımız numunelerin tümünde bu belirli gende mutasyonlar bulduk” dedi.

Transfüzyon sorunları
ABO ve Rhesus (Rh) kan gruplarının yanında Uluslararası Kan Transfüzyonu Derneği (the International Blood Transfusion Society), bunlara ek olarak Duffy, Kidd, Diego ve Lutheran gibi isimleri olan yirmi sekiz kan grubu daha tanıyor. Ancak Langereis ve Junior bu listede yer almıyor. Her ne kadar Junior ve Langereis (veya Lan) kan grupları on yıllar önce geçimsiz kan grupları nedeniyle gebeliği sürdürmekte zorluklar yaşayan hamile bir kadında tanımlansa da bu antijenlerin genetik temelleri bugüne kadar bilinmiyordu.

Araştırma ekibi Nature Genetics’teki yazılarında “Anti-Lan antikoru olan bireylere transfüzyon desteği son derece zor olduğunu ve bunun nedenin kan taramasında güvenilir reaktiflerin olmaması olduğunu belirttiler. Dr. Ballif çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yeni araştırmadan elde edilen bulgularla, sağlık çalışanları yeni kan grubu proteinlerini artık daha hızlı ve güvenli görüntüleyebilecekler. Bu durum, kan transfüzyonu veya diğer doku bağışları gerektiğinde sağlık çalışanlarının kanı hazırda tutmak için daha iyi hazırlamasına imkan sağlayacak. Artık bu proteinleri biliyoruz, rutin bir test haline gelecek. Bu bilgi özellikle organ nakli hastaları için önemli; iyi bir eşleşme yapabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ancak bazen iyi bir eşleşme gibi gözüken bir doku veya organ nakli işe yaramayabiliyor ve bağışlanan doku reddediliyor ve pek çok soruna veya ölüme yol açabiliyor. Reddin sebebinin ne olduğunu her zaman bilemiyoruz ancak bu proteinlerden kaynaklanıyor olabilir.”

Bağışlanan dokunun veya kanın reddi, bağışıklık sisteminin kendinden olanı ayırt etme yolundan kaynaklanıyor. Eğer kendi kan hücrelerimiz bu proteinlere sahip değilse bağışıklık sistemimize tanıdık gelmeyeceklerdir. Dolayısıyla yeni kan bağışıklık sisteminin kompleks hücresel savunmasında “kendine benzemeyen” olarak algılanacaktır. Buna karşı antikorlar geliştirecekler ve algılanan istilacıyı öldürmeye çalışacaklar. Kısaca vücut kendisine karşı saldırmaya başlar. Sonra şansınız kalmayabilir. Bazı Japon popülasyonlarına ek olarak Avrupa Çingeneleri de Langereis ve Junior kan grubu proteinlerini taşımama riskleri var.

KAYNAK: ABCB6 is dispensable for erythropoiesis and specifies the new blood group system Langereis. Virginie Helias, Carole Saison, Bryan A Ballif, Thierry Peyrard, Junko Takahashi, Hideo Takahashi, Mitsunobu Tanaka, Jean-Charles Deybach, Hervé Puy, Maude Le Gall, Camille Sureau, Bach-Nga Pham, Pierre-Yves Le Pennec, Yoshihiko Tani, Jean-Pierre Cartron, Lionel Arnaud. Nature Genetics, 2012; 44 (2): 170 DOI: 10.1038/ng.1069

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.nature.com/ng/journal/v44/n2/full/ng.1069.html
Kaynak: Medikal Akademi

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...