6. Sınıfta TUS Hazırlığı

Ve artık geldik Tıp Fakültesinin sonuna…

En kısa zamanda asistan hekim pozisyonuna geçmek için daha ciddi adımların atılması gereken döneme geldik…

Öncelikle bu dönem, mesleki yaşamınız için çok önemlidir. Gittiğiniz, çalıştığınız her branşdan maksimum bilgiyi almaya çalışmalısınız. TUS’dan önce mesleki bilgilerinizi sağlamlaştıracağınız, özellikle pratik yaklaşımları öğreneceğiniz bir dönemdir. Örneğin FTR asistanı olmak istiyorsunuzdur ve dahiliyede internsünüz, belki bir diyabet hastasının primer tedavisini siz yapmayacaksınız, ama unutmayın ki bir hekim olarak diyabetin tanısı nasıl konuluyor, diyabetik hastalarda neye dikkat edilmeli ve nasıl takip ediliyor, öncelikle bir hekim olarak bunlar bilinmelidir.

Gelelim asıl konumuza, bu dönemde TUS için neler yapılmalıdır?

Amaç en kısa zamanda sınavı kazanmaksa en erken zamanda da harekete geçmek ve TUS için adım atmak gerekiyor.

Bu dönemi dersane desteğiyle geçirebilirsiniz veya evde çalışabilirsiniz. Bu konu tamamiyle sizin tercihinize kalmış bir durumdur.

Bu dönemde TUS’daki hedefinizi belirlemelisiniz. Hangi branşta uzmanlaşmak istiyorsunuz, bunun planını stajları yaparken düşünmelisiniz. Hayatınız boyunca yapacağınız branşı, daha sonra pişman olmamak için, bu dönemde dikkatli düşünmeniz gerekiyor. Kendinizi istediğiniz branşda çalışan asistanların yerine koyun, fakülteler arasında ortam, eğitim farkı olsa da temel olarak yapılan şeyler bellidir. Bu dönemde mutlaka TUS’daki hedefinizi belirleyin.

Burada direk bir çalışma programı sunmayacağım sizlere, TUS ile ilgili köşe yazılarımda nasıl çalışma programı hazırlanmasıyla alakalı yazılarım yer almaktadır.

TUS’da başarıya adım atmak için;

Belli bir sıralamayla konuları çalışmalısınız. Dersaneye gidiyorsanız, dersanenin işlediği konu sıralamasına göre çalışmalısınız. Evde kendiniz hazırlanıyorsanız, size önerdiğim sıralama: Patoloji – Dahiliye – Mikrobiyoloji – Fizyoloji – Pediatri – K.Stajlar – G.Cerrahi – Anatomi – K.Doğum – Biyokimya – Farmakoloji

Hastanede konu çalışmanızı önermem. Özellikle iş ortamının yoğun olduğu stajlarda sıkça çalışmanız bölüneceğinden dolayı konu okumamalısınız. Konu çalışmak için iyi bir konsantrasyon gereklidir, bunun içinde sessiz sakin, çalışmanızın bölünmeyeceği ortamlar olmalıdır.

Hastane ortamında mutlaka yanınızda soru kitapları olmalıdır. Bir iş arasında çözeceğiniz 10 soru bile size ciddi katkılar sağlayacaktır. Hangi stajda olursanız olun işler arasında soru çözümü daha verimli bir adım olur. Çözeceğiniz sorular, çıkmış tus soruları, çalışma soruları, deneme sınav soruları, vaka kampı soruları olabilir. Öncelikle çözülmesi gereken sorular, tabiki bildiğiniz gibi çıkmış tus sorularıdır. Çıkmış tus sorularını bitirmeden başka kaynaklardan soru çözümüne geçmemenizi tavsiye ederim. Hastanede gün boyu sadece 30 tane soru çözseniz, ayda 900 soru demektir. Sadece ayda 900 soruyu hastane ortamında çözmek size çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Benim parolam şudur, hastanede soru – evde konu !

Benim TUS yazılarımı okumuşsanız, soru çözümünün ne kadar önemli olduğunu vurguladığıma dikkat etmişsinizdir. İnternlük döneminde gün içinde veya nöbetlerde hastanede soru çözümü yapmanız size başarıyı daha erken getireceğine inanmalısınız.

Bu dönemde akıllarda olan bir düşünce de ‘İlk girişte kazanmak çok zor, en iyisi ben Nisan’a hazırlanayım’

Arkadaşlar herkesin hedefleri, çalışması tabiki farklıdır. Çalışmaz ve emek sarfetmezseniz ilk sınavda başarıya ulaşmanız elbette kolay değildir. 7 yıldır TUS danışmanlığı yapıyorum ve birçok yaşam karelerine, başarı karelerine şahitlik ettim. Şunu çok net bir şekilde gördüm, internlük döneminde iyi bir hazırlık ve çalışmayla ilk sınavda TUS kazanılır, sadece inanmanız ve akıllı adımlar atmanız gerekiyor.

Başarılarınız her zaman hayatınızı doldursun, sevgilerimle.

Doç.Dr.Erdinç Nayır

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...