5. Sınıfta TUS Hazırlığı

Merhaba Arkadaşlar,

Sizlerle geçen sene paylaştığım köşe yazımı tekrardan düzenleyip paylaşmak istedim, son dönemde özellikle 5. dönemde okuyan meslektaşlarımızdan TUS yoluna nasıl girilir? Neler yapılmalıdır? Şeklinde sorular gelmektedir. Bu yazımda  faydalı olmak, şahsım adına beni mutlu eder.

Hayat güzelliklerini sunmak için her sabah başlar

Güzelliklerin değerlendirilmesi ile gece sonlanır

Tıp fakültesi eğitimi de iyi bir hekim olmak için hızlı adımlarla başlar

TUS kapısında da 6 yıllık eğitim süreci sona erer…

Bu yazıda tıp fakültesinde okuyan öğrenci arkadaşlarımızdan sürekli ve en fazla yöneltilen soruların cevabını bulacaksınız.

Bu sınavı kazanmak için birçok şey okursunuz, her zaman bir öneri yükselir etraftan… Ama ne zaman başlamalısın, istediğin başarıyı elde etmek için ne zaman başlamalısın bilemezsin…  Bir karmaşadır geçer yıllar.

Fakülte yaşamı o kadar hızlı geçer ki, kendinizi intern doktor olarak bir hastaya sonda takarken, bir hastanın kanını alırken bulursunuz öğrenim hayatınızda. Bu dönemin sonuna doğru TUS için  keşkeler başlar…

Keşkelerin denmemesi , adımların sağlam atılması , başarı kokan günlerin yaşanması için çalışmaya başlanması gereken sınıf 5.sınıftır.

Son sınıfa her şeyi yığmamak için, hırsı son 1 senede yaşamamak için 5.sınıfı da bu hazırlık yoluna girmemiz gerekmektedir.

Çoğu fakültede 5.sınıf rahat dönemlerden sayılır. Bu dönemi en iyi şekilde geçirmek, şüphesiz sizi bu yarışta bir adım daha öne çıkartacaktır.

Bu dönemde size sunulan iki seçenek var. Biri şu an bu sınav için hizmet veren dersanelerin temel ve/veya klinik derslerine katılmaktır. Eğer ilerde dersaneye gitmeyi düşünen 5.sınıf öğrenci arkadaşlarımız varsa bu dönem ya temel ya da klinik derslerine katılmalarını öneririm. Çünkü son sınıfta, hastanedeki sorumluluklardan dolayı yeterli zaman ayrılmamaktadır. Özellikle ilk gireceği sınavda yüksek netleri hedefleyen arkadaşlara bu seçeneği önermekteyim.

Diğer bir seçenek ise herhangi bir dersane desteği olmadan, belli bir disiplinde bu sınava hazırlanmaktır. Belli bir disiplinde hazırlanmanız bu dönemde çok önemli, çünkü bir taraftan da fakülteyi bitirmeniz için staj sınavlarında da başarılı olmalısınız. Çoğu arkadaşa uyguladığım ve yüz güldürücü  sonuçları sağlayan bir çalışma sistemi var. Bu çalışma sistemi hem sizlerin staj sınavlarını rahatlıkla geçmenizi sağlayacaktır, hem de TUS a hazırlıkta çok önemli aşamalar kat etmenize neden olacaktır.

Fakülteye ve stajların zorluk derecesine göre değişmekle birlikte bulunduğunuz stajların belli bir zamanını TUS hazırlığına, belli bir zamanı staja verilmelidir. Kolay stajlar için staj zamanının ½ si, zor stajlar için ise staj zamanının 1/3 ü TUS hazırlığına ayrılmalıdır. Yani stajları iki zaman dilimine ayırmanızı öneririm. İlk zaman dilimi TUS’a ayrılmalıdır. Bu dönemde konular çalışıldıktan sonra çalışma sorusu olarak çıkmış tus sorularının çözülmesini öneririm. Örnek olarak: Dahiliye çalışıyorsunuz diyelim, Kardiyoloji de tüm konuları çalıştınız arkasından çıkmış tus soruları, Endokrinoloji de tüm konuları okudunuz arkasından hemen çıkmış tus soruları. Yani branş sonrası değil konular sonrasında tus sorularının çözülmesini önermekteyim.

Eğer evde kendiniz hazırlanacaksanız 5. sınıfta mutlaka çalışmanızı önerdiğim branşlar ise:

FARMAKOLOJİ, PATOLOJİ, BİYOKİMYA, PEDİATRİ, DAHİLİYE ve  KADIN DOĞUM HASTALIKLARI.

Herkesin hastane ortamları farklı olmakla birlikte hafta içi hastanede size önerim soru çözmenizdir. Konu kitaplarınızı boşuna yanınızda yük etmeyin, bir boşluk yaratın, 1 saat bile olsa soru çözmenizi önermekteyim.

Bu altı branş çok rahatlıkla, belli bir disiplinde 5.sınıfta bitirilebilmektedir. Bu branşları konuları ve sorularıyla bitirmeniz sizi son sınıftaki hazırlıklarınızda çok rahatlatacaktır.

Bu sınavı en erken zamanda başarıyla kapatmak için bu dönemlerde TUS bilincinin oturması gerekmektedir. TUS nasıl bir sınav, nasıl hazırlanılmalı, nasıl sorular soruyorlar ve çıkan sorular vs. Sınav yaklaştıkça artması gereken çalışma temposunun hazırlıkları 5.sınıftan itibaren başlamalıdır. Bu dönemde bir çalışma düzeni oluşturursanız internlük döneminde çok rahat ederseniz ve başarıyı yaşama oranınız çok artar, bir çok arkadaşımız bu sayede güzel başarılar elde etmiştir.

TUS’a hazırlık sürecinde  çalışma ve motivasyonla ilgili sorularınızı, sorunlarınızı mail adresime gönderebilirsiniz. Yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.

Hayata emeğinizi verin ki, hayatta size müjdeleriyle geri dönsün…

Başarılar dilerim…

DR.ERDİNÇ NAYIR

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...